چهارمین هفته آذر ماه هر سال بعنوان هفته پژوهش و فناوری می باشد. مراکز دانشگاهی در این هفته علاوه بر ارائه کارنامه عملکرد و فعالیت های پژوهش و فناوری سالانه، از پژوهشگران و فناوران برتر دانشگاه نیز تجلیل می نمایند. برای آشنائی با رویکردها و دستاوردهای پژوهشی دانشگاه ، روابط عمومی دانشگاه با دکتر مرتضی جعفر پور معاونت پژوهشی دانشگاه مصاحبه ای انجام داده است که خلاصهی آن در ادامه می آید:
برنامهها از ۱۲ آذرماه با برگزاری کارگاهها و سخنرانیهایی که از طریق دانشکدهها به ما اعلام شد شروع و تا آخر آذرماه ادامه خواهد داشت.
وی برگزاری چند رویداد و استارت آپ در زمینه شوری آبوخاک منطقه و راهکارهای رفع مشکل آنکه توسط دانشکده کشاورزی در ۲۳ آذرماه برگزار میشود را از دیگر برنامههای دانشگاه در هفته پژوهش دانست و گفت: یک دوره آموزشی یونیتی هم توسط مرکز جوار دانشگاهی با همکاری مجتمع مس سرچشمه برای دانشجویان و تعدادی از کارکنان مجتمع مس در حال برگزاری است.
دکتر جعفر پور با اشاره به اینکه ۱۵ کارگاه به مناسبت هفته پژوهش تا پایان آذرماه برگزار خواهد شد خاطرنشان کرد: گزارشی از معرفی دستاوردهای پژوهشی و فناورانه دانشگاه از طریق رسانههای استانی شبکه کرمان در برنامه شبهای کرمان پخش شد.
وی افزود: ۲۶ آذرماه ساعت ۹ صبح مراسم تقدیر از پژوهشگران برتر استانی و دانشگاه را با حضور مسئولین شهرستان برگزار خواهیم کرد و در ادامه مراسم، افتتاحیه نمایشگاه دستاوردهای فناورانه و نیازهای پژوهشی و فناوری شرکتهای تولیدی و صنعتی شهرستان را خواهیم داشت.
وی ادامه داد: حضور شرکتها در این نمایشگاه در قالب ارائه نیازهای آن شرکت از قبیل تجهیزات موردنیاز مواد شیمیایی آر اف پی های صنعتی و یا در قالب حضور کارشناسان شرکتها جهت ارائه توضیحات بهصورت شفاهی و یا پخش محتوایی بهصورت ضبطشده خواهد بود.
معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان با اشاره به اینکه حضور همزمان محققان، متخصصان، ایده پردازان و شرکتهای دانشبنیان و فناور در این نمایشگاه زمینهساز رفع مشکلات و نیازهای پژوهش و فناوری شرکتها خواهد بود بیان کرد: مجموعه معاونت پژوهشی دانشگاه تمام تلاش خود را جهت بهرهمندی از قانون جهش تولید در راستای رفع نیاز این شرکتها بکار خواهد بست.
وی در خصوص چالشهای پژوهش عنوان داشت: مهمترین چالش ما در حوزه پژوهشی در سال ۱۴۰۱ کمبود اعتبارات است زیرا امسال مشکل اساسی در بحث بودجه داریم و پیگیریهایی توسط رئیس دانشگاه و معاونت پژوهشی انجامشده که از بودجههایی که در اختیار معاونت وزیر یا سازمانها، دستگاههای اجرایی و استانداری است بتوانیم تا حدی این مشکل را تا پایان سال مرتفع کنیم.
دکتر جعفر پور در خصوص توصیه به دانشجویان برای پژوهش گفت: در کنار تلاشی که برای خواندن دقیق دروس دارند استعدادهای خود را در هر زمینه کشف و شناسایی کنند و با امید به آینده و ارائه ایدههای نوآورانه در مرکز رشد دانشگاه با مشاوره کارشناسان مرکز رشد آن ایده را به محصول برسانند. همچنین چند سامانه وجود دارد که مهمترین آنها سامانه نان “نظام ایدهها و نیازها” است که با مراجعه به این سامانه میتوانند ببینند دستگاههای اجرایی چه نیازهایی دارند ایده خود را در آنجا ثبت و باراهنمایی و همکاری اساتید آن نیاز و مشکل را مرتفع کنند.
وی در رابطه باکار پژوهشی گروهی یا انفرادی متذکر شد: توصیه ما در حقیقت به انجام کارهای گروهی است زیرا بااتصال چند تخصص یک کار گروهی شکل میگیرد و اثربخشی کارهای گروهی بهمراتب بیشتر از کار انفرادی است که در همین راستا دیپلماسی علمی است و تشویق میکنیم اعضای هیأت علمی دانشگاه را که با اساتید بینالمللی مشارکت کنند و کارهای گروهی مشترکی را انجام دهند ما سیاستهای تشویقی را هم در این زمینه تقویت کردیم که همکاران باانگیزه بیشتری در این مسیر گام بردارند.
وی در خصوص رویکرد اصلی معاونت پژوهشی گفت: بهطورکلی به سه محور باید اشاره کرد و اولین محور حمایت از فعالیتهایی که اثربخشی بیشتری در سطح ملی و در سطح بینالمللی دارند و حمایت بیشتری از آنها میشود.
دومین محور تلاش کنیم اکوسیستم فناوری و نوآوری شهرستان تکمیلتر از قبل شود و حلقههایی که در این زمینه مؤثر است را شناسایی و به آن اضافه کنیم.
سومین محور تلاش کنیم وابستگی به بودجه دولت را از طریق افزایش درآمد محصولات فناورانه به حداقل برسانیم و همچنین ارائه خدمات آزمایشگاهی در جهت رفع مشکلات جامعه میتواند محقق شود تا چالش اصلی که با آن روبرو هستیم را رفع کنیم.