معرفی کتابخانه مرکزی دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان
کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه ولیعصر (عج) در سال ۱۳۷۰ همزمان با تأسیس دانشگاه با مجموعهای محدود از منابع فارسی و غیرفارسی فعالیت خود را آغاز نمود و تا سال ۱۳۷۹ در محل سازمان مرکزی فعلی مستقر بود سپس به ساختمان یادمان ریاست جمهوری (مجموعه فرهنگی حضرت آیتالله هاشمی رفسنجانی) انتقال یافت و با احداث ساختمان جدید کتابخانه مرکزی، در سال ۱۳۹۲ به مکان فعلی منتقل گردید. بعدازاین جابجایی با توجه به فراهم آمدن امکانات از جهت بعد فضا و تجهیزات کتابخانه موفق شد نقش مؤثرتری در تأمین نیازهای اطلاعاتی اعضای دانشگاه ایفا نماید.
بخش امانت
بخش امانت کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد یکی از مهمترین بخشهای کتابخانه است؛ به علت اینکه تلاشها و فعالیتهای سایر کارکنان در بخشهای مختلف در این بخش قابل رؤیت است. کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دارای مجموعه غنی از کتابهای فارسی، عربی و لاتین است که اکثر دانشجویان، کارمندان، محققان، پژوهشگران و اعضای هیئتعلمی جهت استفاده از منابع موجود به این واحد مراجعه نموده و از منابع استفاده مینمایند. این بخش شامل ۲ مخزن اصلی باز است: یک- مخزن کتاب طبقه همکف دو- مخزن کتاب طبقه ۲. سیستم ردهبندی مورداستفاده، ردهبندی کنگره آمریکا (LCC) است. ساعت کاری این بخش همهروزه بهجز روزهای ۵ شنبه و تعطیل از ساعت7:30 الی 15:30 است.
عضویت و نحوه استفاده از منابع کتابخانه مرکزی
نوع عضویت | مدارک لازم جهت عضویت | مقطع | تعداد کتب امانتی و مدت زمان آن |
دانشجو | اطلاعات کلیه دانشجویان جدید الورد وارد سیستم می شود دانشجویانی که نامشان در سیستم وجود ندارد با اعلام آنها ثبت نام صورت می گیرد | کارشناسی | 4 کتاب به مدت 14 روز |
دانشجو | " | ارشد | 6 کتاب به مدت 30 روز |
دانشجو | " | دکتری | 8 کتاب به مدت 50 روز |
هیات علمی | بنا به درخواست با روئیت کارت پرسنلی عضویت صورت می گیرد | - | 8 کتاب به مدت 6 روز |
کارمندان | " | 4 کتاب به مدت 30 روز |
ضوابط مربوط به تأخیر در تحویل مواد امانت گرفته شده:
در صورتی که منابع به امانت گرفته شده در موعد مقرر به کتابخانه برگشت داده نشود:
الف. تأخیر تا 30 روز برای هر نسخه کتاب روزانه مبلغ 2000 ریال جریمه محاسبه خواهد شد.
تبصره 3 .: امکان افزایش تعرفه های کتابخانه ازجمله جرائم تأخیر و جبران خسارت، بنا به تشخیص کتابخانه مرکزی امکان پذیر می باشد.
ب. تأخیر بیش از یک ماه برای اولین بار اخطار و پس از یک ماه منجر به تعلیق کارت -عضویت به مدت دو ماه و جریمه نقدی برای هر کتاب روزانه 3000 ریال خواهد شد.
ج. در مورد کتاب های رزرو شده برای هر تأخیر - 5000 ریال محاسبه خواهد شد.
تبصره 1 : در مورد اعضای هیأت علمی و کارکنان (گروه های اول و سوم) ابتدا ارسال نامه مبنی بر یادآوری استرداد کتاب های به امانت گرفته شده و در صورت بازنگرداندن کتاب از یک هفته پس از مهلت، مطابق بندهای (ب) تا (ج) عمل خواهد شد.
تبصره 2 : در صورت عدم استرداد کتاب توسط گروه های اول و سوم در مهلت تعیین شده نهایی (بند ج) حسابداری طبق دستور رئیس امور مالی نسبت به کسر جریمه تأخیر ازحقوق امانت گیرنده اقدام خواهد کرد.
مفقود یا ناقص شدن کتاب ها:
الف. در صورتی که کتاب به امانت گرفته شده مفقود یا اوراقی از آن بریده و یا به هر صورتی که کتاب غیر قابل استفاده شود، باید عین کتاب یا آخرین چاپ آن حداکثر در طول یک ماه تهیه و تحویل کتابخانه شود. در صورتی که کتاب نایاب باشد و به هر دلیل امکان تهیه آن وجود نداشته باشد امانت گیرنده موظف به جبران خسارت مربوطه می باشد.
ب . میزان دریافت خسارت، در مورد منابع لاتین، کتاب های تک نسخه ای، کتاب های مرجع، نشریه های ادواری بنا به تشخیص مسئول سفارشات و رئیس کتابخانه 3 تا 5 برابر و برای منابع فارسی تا 10 برابر قیمت روز خواهد بود.
ج. تا اتمام اقدامات یاد شده، خدمات امانت به متقاضی ارائه نمی شود.
د. جبران خسارت از طریق تهیه نسخه تکثیر شده کتاب مورد تأیید نمی باشد.
بخش پایاننامههای، رسالهها و طرحهای تحقیقی
دانشجویان تحصیلات تکمیلی بر اساس قانون واسپاری پایاننامه و رساله تحصیلی، موظف هستند در هنگام فارغالتحصیلی، ۱ نسخه از پایاننامه یا رساله خود را با در نظر گرفتن تمامی نکات شیوهنامه تحویل پایاننامه و رساله به کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد تنظیم کرده و به همراه ۱ حلقه سی دی حاوی فایل دیجیتالی پایاننامه یا رساله با فرمت doc و pdf تحویل بخش پایاننامه کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد واقع در طبقه همکف کتابخانه تحویل دهند. بخش پایاننامه تحقیقاتی مسئولیت تحویل، پردازش و تحلیل موضوعی، نمایهسازی و چکیدهنویسی، آمادهسازی، بارگذاری فایل های الکترونیکی مرتبط، حفاظت و نگهداری از پایاننامهها، رسالهها و طرحهای تحقیقاتی دریافت شده و ارائه خدمات به کاربران را بر عهده دارد. پایاننامهها، رسالهها و طرحهای تحقیقاتی پس از انجام فرایندهای مذکور بهصورت دیجیتالی از طریق پورتال کتابخانه برای اعضاء دانشگاه ولیعصر(عج) قابلدسترس هستند.
بخش اطلاعرسانی
کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد شهید مطهری بهمنظور تأمین نیازهای اطلاعاتی جامعه دانشگاه دسترسی به پایگاههای اطلاعاتی معتبر داخلی مانندMagiran,Civilica,Noormags,RICest,Irandoc، بینالمللی مانند Ebsco،ProQuest،Sage،Scienc Direct و ... و سامانه های سرقت ادبی شامل سمیم نور، همانند جویی و Ithenticate را امکانپذیر ساخته است. در این بخش آموزشها و راهنمائیهایی لازم به مراجعهکنندگان در استفاده بهتر از پایگاههای اطلاعاتی و کتابخانه دیجیتالی ارائه میشود.
سازماندهی منابع
با توجه به گسترش دانش و اطلاعات در قالبهای گوناگون، ضرورت سازماندهی منابع اطلاعاتی از مهمترین فعالیتهای هر کتابخانه به شمار میرود. هدف اصلی سازماندهی، برقراری نظمی است که به کمک آن کتابدار و مراجعهکننده بتوانند به سهولت منبع اطلاعاتی مورد نیاز خود را از میان منابع اطلاعاتی موجود در کتابخانه بیابند. کلیه اقدامات لازم بهمنظور قابل دسترس نمودن منابع از طریق سیستم جامع کتابخانه وظیفه بخش فهرست نویسی است. در این بخش، منابع اطلاعاتی (فیزیکی و الکترونیکی) گردآوری شده مورد بررسی تحلیلی و موضوعی قرار گرفته و در چارچوب استانداردهای بینالمللی علم اطلاعات و دانشنامه سازماندهی، ردهبندی (بر اساس نظام جهانی LC آمادهسازی میشوند. سیستم ردهبندی کتابخانه، ردهبندی کنگره آمریکا (LCC) است.
مجموعهسازی
بخش مجموعهسازی کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد شهید مطهری وظیفه گردآوری منابع علمی شامل کتابهای چاپی و الکترونیکی، منابع دیداری و شنیداری و اشتراک پایگاههای اطلاعاتی را به عهده دارد. انتخاب و گزینش منابع بر اساس نیازسنجی کاربران و تأیید مقام ذیصلاح صورت میگیرد و به سه صورت الف- خرید از طریق نمایشگاههای کتاب ملی و بینالمللی، ب- خرید مستقیم از ناشران داخلی و کارگزاران ناشران خارجی، ج- اهداء از طرف سازمانها و شخصیتها انجام میگیرد.
بخش مرجع
منابع بخش مرجع شامل کتابهای مرجع فارسی و لاتین (دایرةالمعارفها، واژهنامهها، کتابشناسیها، راهنماها، اطلسها، نقشهها، سالنامهها، سرگذشت نامهها و کتابهای نفیس) است. منابع این بخش بهصورت قفسه باز اداره میشود. این منابع فقط در بخش مرجع کتابخانه ی مرکزی و مرکز اسناد مورد استفاده مراجعان قرار میگیرند و تنها در صورت نیاز و ضرورت، صفحات و موارد مورد نیاز تکثیر شده و در اختیار مراجعه کنندگان قرار میگیرد. سیستم ردهبندی کتابخانه، ردهبندی کنگره آمریکا (LCC) است.
جهت آشنایی بیشتر به وب سایت کتابخانه مرکزی به آدرس Library.vru.ac.ir مراجعه نماید.